Onderhoud en levensduur van uw batterij.
U kent het vast wel, daar waar uw iPhone power eerst een hele dag zonder probleem mee ging loopt dat na een tijd terug. Daarbij is de batterij zelf vervangen moeilijk tot haast onmogelijk is, heeft u er baat bij om de levensduur van zo'n li-ion-batterij zo lang mogelijk te houden.
De oplaadcyclus
Simpel gezegd is dit het aantal cycli van opladen en ontladen dat een batterij aankan voor ze niet meer bruikbaar is.
De batterij van een iPhone heeft vijfhonderd volledige oplaadcycli nog ongeveer tachtig procent van zijn originele capaciteit, terwijl de MacBook Pro en MacBook Air daar duizend volledige cycli kunnen doorstaan.
Veel mensen denken echter dat ze dit systeem kunnen omzeilen door hun toestel regelmatig op te laden, zonder de batterij dus volledig leeg te gebruiken. Jammer genoeg laten de wetten van de fysica zich niet zo makkelijk omzeilen. Laat je je batterij maar 25 procent verliezen voor je ze oplaadt? Doe dit vier keer en je hebt alsnog een cyclus volgemaakt. Je kunt de wetten niet veranderen! Wat je wel kan doen, is je voordeel doen met deze regel. Plug je toestel in een stroombron wanneer dat kan: speel muziek van je iPod of iPhone via een docking station, en steek je laptop in als je rustig aan je bureau zit te werken. In andere woorden: laat je batterij geen onnodige cycli doorlopen.
Let wel: het is niet de bedoeling dat je toestellen altijd onder stroom moeten staan. Dat zou ook niet gezond zijn voor je batterij, want die heeft regelmatige work-outs nodig om haar chemische componenten in goede conditie te houden.
De keuze, volledig versus gedeeltelijk opladen.
Je hoort wel eens zeggen dat je een li-ion-batterij nooit volledig leeg mag gebruiken voor je oplaadt; anderen beweren dan weer het omgekeerde. In feite maakt dit bij li-ion-batterijen niet echt een verschil, omdat hun ontlading geregeld wordt door interne circuits.
Wat als je je toestel ergens voor langere tijd wil opbergen?
Als je je toestel voor een langere periode wil opbergen en niet gebruiken, doe je dat het best bij kamertemperatuur, met de batterij voor ongeveer 50 procent opgeladen.
Als je de batterij leeg laat, loop je immers het risico dat je toestel niet meer opstart, en volledig opladen kan haar levensduur inkorten.
Gebruik de juiste oplader
Als je een oplader van een ander merk wil aanschaffen, kies dan het juiste model voor je toestel, van een betrouwbare fabrikant. Soms is het prijskaartje echt wel een kwaliteitsaanduiding.